joi, 7 iulie 2011

Povestire alde secu'

Dupa cum bine stiti dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial au existat trative intre marile puteri ale lumii de atunci, in urma carora Romania a picat in mana comunistilor, chiar daca erau sub 10.000 de simpatizanti in tara a acestei ideologii. Este ca si cum ar veni acum la putere Remus Cernea( pe care-l simpatizez ) da nu prea a auzit nimeni de el.
 Impinsi de trupele lui Stalin ramase delegatii Moscovei n-au implentat tocmai o tranzitie usoara, ci una drastica, am auzit fel de fel de povesti de la fosti agenti pe care urmeaza sa vi le impartasesc.
 Ca sa le iau in ordine cronologica am sa va spun una ce dateaza inca de la inceputu anilor '50.
Personajul principal avea in momentul acela in jur de 30 de ani si 8 clase si o sa-i spunem Nelu.
In acea perioada se desfasura constrangerea chiaburilor nu doar pe domeniul economic ci si social.
Nelu a fost repartizat ca director intr-o scoala dintr-un sat pentru a avea grija ca copiii chiaburilor sa nu aiba acces la invatamantul superior.
Toate bune si frumoase pana cand intr-o zi aflandu-se in padurea de la marginea satului aude vocile a doi chiaburi, tatii unor elevi de-ai lui. Se pare ca auzisera care era misiunea lui Nelu si erau hotarati sa-i vina de hac pentru a arata la centru ca ei fac legea la ei in sat.
Speriat, omul raporteaza imediat ce se intoarce si cere sa fie repartizat urgent in alta parte, zis si facut pana sa se insereze sosesc cateva masini ale militiei, ii ia pe cei doi suspecti, sunt luati pe sus, familiei nu i se spune nimica. Nu s-a mai auzit de ei dupa aia.
La cativa ani dupa Nelu nostru ajunge un om important in ministerul Educatiei si trebuie sa faca o vizita de lucru la scoala din satul unde a tras cea mai mare spaima din viata lui si afla ca urmatorul director dupa el a fost macelarit in padurea de langa sat, si nu de o revolta populara ci de cei doi ce ii auzise in padure discutand, altii decat cei pe care ii parase.
In urma povestii asteia am inteles responsabilitatea acuzelor si cat de sigur trebuie sa fiu inainte sa acuz pe cineva de orice.

Un comentariu:

Mihaeladm spunea...

pfff, crunta povestea. Poate fi folosita pe post de pilda !
Cate abuzuri de-astea or fi fost ...
Mai mult - sunt convinsa ca o parte a "incurcaturilor" erau produse voit, adica Gheorghe avea ceva cu Vasile si gasea solutia - il turna la Secu' pentru vreo oaie nedeclarata sau vreun banc spus sau mai stiu eu ce. Nici nu era nevoie sa fie adevarat.